MUZEJ CROATA INSULANUS | NAJAVA 16. NOĆI MUZEJA
1565
post-template-default,single,single-post,postid-1565,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

NAJAVA 16. NOĆI MUZEJA

U 2021. godini, 16. Noć muzeja održava se u nešto drugačijem obliku naspram dosadašnjih manifestacija. Noć muzeja je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19, 16. NOĆ MUZEJA će se održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Muzej Croata insulanus Grada Preloga u skladu s navedenim uputama predstavit će on-line izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost na sljedećim web stranicama: www.muzej-croata-insulanus.hr i www.prelog.hr.

Kroz stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većeg broja ljudi… Vrlo veliki broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bilo je zaraženo trahomom, očnom bolesti. Slijedom toga u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine, u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Kroz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom može se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice.

U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej Croata insulanus predstavlja izložbu međimurskih slikara, Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipke, Mladena Palića, Franje Mustača i Pavla Ružman iz privatne kolekcije „Pohižek“. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi.

Izložbe se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u stalnom postavu i multimedijalnoj dvorani, mogu razgledati od 1. – 26. veljače 2021. prema uputama za posjetitelje prilikom posjete muzeju (https://muzej-croata-insulanus.hr/2020/04/27/upute-za-posjetitelje-prilikom-posjete-muzeju/).