MUZEJ CROATA INSULANUS | PRELOŠKI SLIKARSKI KRUG
1768
page-template-default,page,page-id-1768,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Danas Udruga broji preko 20 članova, od srednjoškolskog uzrasta do umirovljenika.
Muzej Croata insulanus Grada Preloga kroz projekte ostvaruje suradnje s kulturnim i obrazovnim ustanovama, udrugama i pojedincima ljubiteljima umjetnosti. Suradnja LUDM-e s Muzejom Grada Preloga odvija se od samog osnutka Muzeja, svake godine održava se godišnja izložba LUDM-e kako bi članovi prikazali stvaralaštvo načinjeno u tekućoj godini.

Kustosica Muzeja Grada Preloga, Iva Kožnjak osmislila je projekt Preloški slikarski krug koji za cilj ima sabiranje, otkup i dokumentiranje djela članova udruge, te formiranje zbirke. Projekt također uključuje dokumentarne filmove o članovima udruge, organizaciju samostalnih i grupnih izložbi, kolonije i radionice. U ovoj fazi realizacije projekta izrađeni su dokumentarni filmovi koji sadrže intervju s pojedinim autorima. Kroz razgovor u ateljeu ili Muzeju Grada Preloga prikazani su i radovi članova udruge. Uz pojedinačne filmove snimljen je dugometražni film koji objedinjuje predstavljanje autora, te povijest, značaj i daljnji razvoj Likovne udruge. Snimanje i obradu materijala izradio je Studio Vipro, dok je razgovor vodio Željko Sokač. Izrada filmova sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Bilježenje i prezentacija povijesti, te razvoj LUDM-e kroz projekt Preloški slikarski krug od interesa je za zajednicu u kojoj Udruga djeluje i stavlja naglasak na baštinu koju je preloška zajednica stvorila kroz razdoblje od 30-tak godina koliko Udruga postoji.

Slikari i kipar LUDM-a Preloga