MUZEJ CROATA INSULANUS | Virtualna izložba Franje Mustača Medarova
1479
post-template-default,single,single-post,postid-1479,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Virtualna izložba Franje Mustača Medarova

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog putem virtualnih izložbi članova Udruge.


Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.


Ciklus izložba dosada je iz epidemioloških razloga bilo moguće predstaviti virtualno, dok je samostalna izložba Franje Mustača Medarova ostvarena također u Multimedijalnoj dvorani gradskog Muzeja. Franjo Mustač Medarov po prvi puta predstavlja svoje stvaralaštvo u Muzeju Grada Preloga novim ciklusom radova koji nastaju u tek nekoliko minuta što je prezentirano na otvorenju izložbe.


Kroz djetinjstvo koje Franjo Mustač provodi u Svetoj Mariji iskazao je sklonost prema slikarstvu. Vođen željom za napredovanjem u likovnoj umjetnosti upisuje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Tokom radnog vijeka bavi se kreativnim radom, dizajnira tekstil i stvara veliki broj djela. U slikarstvu pažnju pridaje rodnom kraju, najčešće kroz akvarel bilježi donje Međimurje, od običaja, starih zanata, mrtve prirode, pejzaža… U njegovim brojnim pejzažima pratimo bajkovite scene iz kojih izostaje potpuna interpretacija zbilje. Prepoznatljivi motivi u njegovim akvarelima su crkveni tornjevi koji se izdižu nad selom, a okruženi su nižim kućama i bogatim drvećem.

U najnovijoj seriji radova stvara brzopotezna djela koja nastaju u desetak minuta. Uz realizirano djelo autor želi predočiti i postupak nastajanja samog djela. Dugogodišnje slikarsko iskustvo omogućava mu kvalitetan rad koji proizlazi iz ovakve tehnike. Motivski ne izlazi iz okvira sebi svojstvenog stvaralaštva. Još jednim ciklusom Franjo Mustač potvrđuje vrijedno slikarsko umijeće i doprinos likovnoj kulturi Međimurja.