MUZEJ CROATA INSULANUS | NOĆ MUZEJA 2024.
2244
post-template-default,single,single-post,postid-2244,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

NOĆ MUZEJA 2024.

Manifestacija Noć muzeja 2024. održava se u petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati, a program će u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga trajati do 23 sata. Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva. Tema devetnaeste Noći muzeja – „Muzeji i nova publika“, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Stanovnici Preloga kroz duži vremenski period oblikovali su kulturni identitet mjesta satkan od običaja, tradicije i kulturnih elementa. Utjecali su na razvoj mjesta prenoseći tradiciju i znanja s generacije na generaciju. Shodno tome u Noći muzeja moći će se razgledati  izložbe pod nazivom „Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine)“, u Multimedijalnoj dvorani, i „Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“ u stalnom postavu.

Predstavljanjem dojmova lokalnog krajolika i povijesti u fantastičnoj noveli „Zrinski“ Galie Zinko, ilustratorice rođene u Moldaviji, stanovnice Ukrajine na privremenom boravku u Prelogu, doprinosi se integraciji manjinskog stanovništva. Predstavljanje se održava u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga.

U sklopu programa Noći muzeja, Muzej Grada Preloga primiti će vrijednu donaciju. Župa sv. Jakoba ap.st. iz Preloga te dugogodišnji župnik iz Preloga, prečasni Antun Hoblaj darovat će reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ovo značajno djelo izložiti će se u stalnom postavu muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja 2024 . organizira Muzej Croata insulanus Grada Preloga u suradnji sa: Gradom Prelogom, Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga, Državnim arhivom za Međimurje, Udrugom umirovljenika Prelog, Udrugom Kalinka, Srednjom školom Prelog te lokalnim stanovništvom. Glazbenim nastupom Noć muzeja u Prelogu uljepšat će pijanist Danijel Oto. Najmlađe posjetitelje očekuje zabavni program u organizaciji Dječjeg kluba SiMS. Gastro kutak pripremiti će Srednja škola Prelog s prezentacijom međimurskih vina Vinske kuće Dvanajščak – Kozol.

Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2024.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga, 18 sati

Izložbe: „Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine)“ i „Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“

Predstavljanje reprint izdanja Biblije iz 1630. godine

Glazbeni program: Danijel Oto

 

Izložba: Obrtništvo u Prelogu

Povijest obrta možemo pratiti od postojanja ljudske civilizacije, a velika većina njih danas je nestala zbog pojave moderne industrije ili je prestala njihova djelotvornost. Prelog kao veliko trgovište, kasnije kotar, ističe se bogatom poviješću tradicionalnih zanata koji su nekada bili ključni za gospodarstvo i životnu sredinu. Izložba prati obrtništvo od prvog zabilježenog zanata u Prelogu, daleke 1588. godine, preko njihova kontinuiranog razvoja, pojave cehova, značajnih i među mještanima hvaljenih šoštara, kefara, cimermana, šopara, tišljara, kovača, mlinara, pekara, slastičara, ugostitelja, krojača, tkalaca, do pojave modernih tehnologija, time i fotografa, elektroničkih servisa, mehaničara, sve do industrijskih pogona. Autorice izložbe Iva Kožnjak i Tajana Štefok pozivaju Vas da uskočite u preloški vremeplov!

Izložba arheoloških nalaza iz Povijesne zbirke Preloga

Međimurje je kraj koji je oduvijek privlačio ljude te je tako nastanjen još od prapovijesnog doba. Grad Prelog i njegova okolica danas privlači mnoge, a sudeći prema arheološkim nalazima, nije bilo ništa drugačije ni u prošlosti. Arheološki nalazi iz zbirke datiraju od 7. stoljeća prije Krista pa sve do 19. stoljeća te govore o bogatoj prošlosti ovoga kraja. Iako se radi o slučajnim nalazima, koji nam na žalost ne daju kontekst, ipak govore da su nekada ovim krajem koračali Kelti, Rimljani i rimski vojnici, a kasnije Avari. Dio arheoloških nalaza s ovoga područja upućuje na to da se nije radilo samo o vojnim pohodima, nego je bilo interesa i u mirno doba, o čemu svjedoči prsten koji je pripadao Isusovačkom redu. Muzeju je građu donirao Dragutin Naranđa, dok su stručni suradnici na istraživanju građe bili Darija Dunjko Manhard i Antonio Manhard.

Predstavljanje reprint izdanja Biblije iz 1630. godine

U sklopu programa Noći muzeja, Muzej Grada Preloga primiti će vrijednu donaciju. Župa sv. Jakoba ap.st. iz Preloga te dugogodišnji župnik iz Preloga, prečasni Antun Hoblaj darovat će reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ova je Biblija pisana staronjemačkim jezikom, a ukrašena je radovima Matthäusa Meriana st. te ova Biblija Novog zavjeta sadrži 77 bakroreza u boji. Tekst Novog zavjeta, otisnut elegantnim fraktur pismom, ukrašen je sa 77 bakroreza u boji, koje povjesničari umjetnosti smatraju jednima od najfinijih ikad stvorenih. Pozlaćene stranice kodeksa sadržane su u tvrdom kožnom povezu sa zlatnim utiskom, metalnim kopčama i kutnim okovom. Djelo je to slavnog Matthäusa Meriana starijeg, koji je u umijeću graviranja možda čak i nadmašio velikog renesansnog majstora Albrechta Dürera. Podrijetlom iz Švicarske, Merian je učio svoj zanat u Zürichu i Francuskoj, a kasnije je osnovao cijelu dinastiju tiskara i gravera u Frankfurtu. Njegovih 77 živopisnih gravura u boji donosi promatraču brojne biblijske priče i odlikuju se svojom izvanrednom umjetnošću, kreativnošću i preciznošću. One su doista mala remek-djela barokne umjetnosti i, zajedno sa spektakularnom naslovnom stranicom bogato ukrašenom zlatom, čine ovu “Bakrenu Bibliju” posebno željnim primjerkom ranonovovjekovnog tiska. Merianovu Bibliju objavili su 1630. nasljednici Lazarusa Zetznera (1551.–1616.), koji je u Strasbourgu osnovao uglednu tiskaru.

Program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga: predstavljanje fantastične pripovijetke „Zrinski“ autorice Galie Zinko, 18:30

Iz pera i uma autorice i ilustratorice Galie Zinko, rođene Moldavke, stanovnice Ukrajine, na privremenom boravku u Prelogu, dolazi nam oslikana fantastična novela naziva “Zrinski”. Nakladnik izdanja na hrvatskom jeziku je Grad Prelog, a novela je inspirirana lokalnim krajolikom dvorca Zrinski i njegovim povijesnim vladarima. Ovo je Galiin prvi književni uradak jer se prvenstveno bavi ilustracijama za koje redovito osvaja nagrade. Njezine knjige mogu se naći na ruskom i američkom tržištu, te su česte sudionice međunarodnih sajmova knjiga u Frankfurtu, Bolonji i  Moskvi.

Program u Multimedijalnoj dvorani

Intervju s kazivačima, 19 – 20 sati; voditelj programa: Željko Sokač

Program za djecu – Dječji klub SiMS, 18 – 20 sati