MUZEJ CROATA INSULANUS | IZLOŽBA SLIKA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ
2112
post-template-default,single,single-post,postid-2112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

IZLOŽBA SLIKA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

IZLOŽBA SLIKA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ „ARBOR VITAE“

10 GODINA MUZEJA CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

19. OŽUJKA 2023., 17 SATI, MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva vas na otvorenje izložbe slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić, u nedjelju, 19. ožujka 2023. u 17 sati.

Tom prigodom Muzej Croata insulanus Grada Preloga obilježava 10 godina postojanja.

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji će biti prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom. Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona. Zato su i boje, valeri, tako diskretne, neagresivne, te imaš dojam kako je vrh kista samo dotakao papir i brzo se povukao, ne ostavljajući ni jedan trajni madež na bjelini ponuđene podloge. Svi koji su ikada kušali izazove akvarela, znat će koliko je teško pogoditi upravo taj trenutak: ni previše ni premalo, u igri vode i pigmenta. Uspješni akvareli veliki su darovi strpljenja i vježbe, discipline ruke. Da bi se još svježa emocija prenijela, treba misliti o munjevitosti, o nekom zen-trenutku, kada se samo pustiš, a struja prođe kroz čakru, živce, prste, i kaže „nisam došla“, baš kao što i ljubav to ponekad učini i govori. Ali po olakšanju koje osjeti, po osjećaju ispunjenosti, umjetnik znade da je postigao cilj. Priča će biti zaokružena tek kad i gledatelj to isto osjeti, u neposrednom kontaktu s umjetničkim predloškom.

Prožeti ovakvim emocijama, s prijateljima muzeja, štovateljima umjetnosti i kulture, kolegama, suradnicima, svim zainteresiranima, slavimo jedno desetljeće gradskog muzeja u Prelogu.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga osnovan je 19. ožujka 2013. godine, temeljem donacije prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva. Temeljem tematskih izložba, putem donacija i otkupa kroz godine su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Muzej Grada Preloga tijekom godina svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture lokalnog stanovništva i šire, svih dobnih skupina, muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti kako bi razvili diskurs o društvenim i umjetničkim temama, te prihvaćanju raznolikosti umjetničkih izričaja i identiteta. Brojnim izložbama, edukativnim radionicama, atraktivnim i zanimljivim manifestacijama te programima koje organiziranima kroz godinu, Muzej Grada Preloga utkao se u srca mještana i šire zajednice, te regije. Također je prepoznat diljem Hrvatske i susjednih zemalja kroz suradnje i zajedničke aktivnosti. Muzej Croata insulanus Grada Preloga, gradu u kojem je smješten, Prelogu daje značajnu kulturnu i turističku točku, pridonosi općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života šire zajednice, a razvio se u mjesto susreta, okupljanja, druženja i mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić  „Arbor vitae“ biti će prožeta i glazbenim programom u kojem sudjeluju operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira, na kojem će svirati Samuel Horvatek. Ovo je jedan u nizu programa kojom se obilježava deseta obljetnica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.