MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba “Igra”
2187
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2187,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
About This Project

Vrijeme je za Igru!

Igra je prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo s okolinom. Ona je i jedan od prvih načina učenja koji omogućuje svakome (i djetetu i odraslima) da znanja koja mu mogu pomoći u racionalnoj, djelotvornoj i organiziranoj akciji, nađe u sebi i kroz vlastito iskustvo. Često mislimo da je igra u odrasloj dobi nevažna te se zanemaruje njezina uloga u čovjekovu životu, doživljava se kao manje važna aktivnost. Istovremeno se zanemaruje prisustvo obilježja igre u svim segmentima našeg života. Previše smo zaokupljeni suvremenim vrijednostima da bi imali volje osvrnuti se na pravi značaj igre i odvojili vrijeme za nju. Ona se spominje kao dječja razbibriga, ograničava se na sam čin igre, a njezin značaj izvan granica same igre postaje nevažan. A mi? Mi igru izbjegavamo koliko ju i volimo. Srećom, ne sputavajući posebnost i simboličnost (umjetničkih) vizija.

Zato smo odlučili igru staviti u fokus nove interdisciplinarne izložbe u organizaciji i suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga koja se otvara u petak, 10. studenog 2023. godine u 18 sati u Muzeju Grada Preloga.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe, dok vizualni identitet Draženke Jalšić Ernečić u priči isprepliće i fotografski fundus koprivničkog muzeja.

IGRA je temelj kreativne transformacije koji daje poticaj istraživanju granica i uloga te stvara prirodnu sponu umjetnosti i života. Istraživački pothvat zastupljenih autora kroz 33 (umjetnička) predmeta promatra igru u različitim kontekstima. Igra je izvor i okosnica svakog kreativnog i stvaralačkog procesa. Igra je sredstvo opuštanja i smirivanja, ali i motivacija, inspiracija i pokretač. Oslobađanje od opterećenja donosi osjećaj radosti i zadovoljstva, ispunjenosti i spontanosti koju najjasnije utjelovljuju djeca.

Sudjeluju: Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Dragica BELKOVIĆ, Zvonimir DANGUBIĆ, Kata DOLENEC, Martin ĐUKIN, Stjepan ĐUKIN, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Stjepan IVANEC, Đuro JAKOVIĆ, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Martin KOPRIČANEC, Željko KOROŠEC, Dragutin KOVAČIĆ, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mato LACKOVIĆ, Spomenka MARCIUŠ, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Katarina PARAĐ VOJKOVIĆ, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Zdravko ŠABARIĆ, Zlatko ŠTRFIČEK, Dražen TETEC, Pero TOPLJAK, Marija VUGRINEC BOBEK.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 3. prosinca nakon čega se seli u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama (15. 12. 2023. – 15. 2. 2024.).