MUZEJ CROATA INSULANUS | SAMOSTALNA IZLOŽBA DARIE KOPJAR
2199
post-template-default,single,single-post,postid-2199,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAMOSTALNA IZLOŽBA DARIE KOPJAR

U srijedu, 29. studenog 2023. u 18 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održati će se otvorenje samostalne izložbe grafika Darie Kopjar pod nazivom “Slojevitost drveća”.

Daria Kopjar rođena je 1994. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. art. Josipa Butkovića te stekla titulu magistra likovne pedagogije. 2020. dobiva Dekanovu nagradu za uspješnost na diplomskom studiju. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Galeriji Klaruš Sv. Ivan Zelina, te je izlagala u većem broju grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od 2020. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a 2021. postaje mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost gdje radi u nastavi crtanja i slikanja s darovitim učenica. Područje stvaranja su joj tradicionalna grafika, crtež i knjige umjetnika.

Priroda, bogata raznovrsnim biljkama, teksturama i bojama, neizostavan je dio Darijinog  likovnog izražavanja. Kroz primjenu različitih grafičkih tehnika, istražuje mogućnosti i osobni interes unutar medija. Koristeći bogatstvo grafičkih i crtačkih elemenata u međusobnom odnosu, oblikuje motiv drveta koji tvori vertikalni niz tragova. Na taj način grafički listovi za promatrača prikazuju dominantnu slojevitost drveća i raskošnu tonsku gradaciju boja. U djelima je prisutna vodeća, duboka i tamna linija koja otkriva problematiku ljudskog utjecaja na prirodu. Dok priroda ostavlja svoje otiske na nas i mi ostavljamo svoje otiske na nju. Veći dio grafičkih listova je velikih formata kako bi se naglasila krhkost šuma koje za autoricu  imanju veliku važnost. Osim grafičkih listova, izložene će biti umjetničke knjige koje vrlo prikladno pokazuju segmente kore drveta, istovremeno stvarajući objekt koji se može promatrati iz različitih perspektiva.