MUZEJ CROATA INSULANUS | Putopisno predavanje “Naš Camino”
2195
post-template-default,single,single-post,postid-2195,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Putopisno predavanje “Naš Camino”

Otilija i Josip Naranđa ovog ljeta ostvarili su dugo sanjani san – propješačiti Camino de Santiago. U 29 dana prohodali su 800 km rute tzv. Camina, od St. Jean Pied de Porta u Francuskoj do Santiago de Compostela u Španjolskoj. Da je to zaista posebno putovanje, drukčije od bilo kojeg drugog, iz prve ruke možete čuti od Otilije i Josipa u petak, 17. studenog 2023. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Grada Preloga.

Put sv. Jakoba, poznat i kao „Camino“, ponajprije je zabilježen početkom 9. stoljeća kada je u španjolski grad Santiago de Compostela smješten grob sv. Jakova, zaštitnika Španjolske, također i preloške župe. Camino se sastoji od čitave mreže puteva diljem Europe koji se spajaju i vode prema katedrali u Santiago de Compostela. Kroz povijest je ovaj put privukao brojne hodočasnike i putnike što je rezultiralo gradnjom mnogih crkva, samostana, bolnica i gradova uz njih. Vijeće Europe mu je 1987. godine dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”, a od 1993. postaje UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Detalje puta kojeg su prošli Otilija i Josip, osobne doživljaje, ali i praktične savjete za buduće „pelegrinose“, hodočasnike i putnike koji razmišljaju o ovom pothvatu, poslušajte u petak u muzeju!