MUZEJ CROATA INSULANUS | SAMOSTALNA IZLOŽBA LUCIJE MARIN “UNUTARNJI PEJZAŽI”
2176
post-template-default,single,single-post,postid-2176,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAMOSTALNA IZLOŽBA LUCIJE MARIN “UNUTARNJI PEJZAŽI”

SAMOSTALNA IZLOŽBA LUCIJE MARIN “UNUTARNJI PEJZAŽI”

Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe “Unutarnji pejzaži” autorice Lucije Marin, u petak 13.10. u 18 sati u Muzej Croata insulanus Grada Preloga.

U recentnom ciklusu „Unutarnji pejzaži“ magistra kiparstva Lucija Marin odmiče se od svog primarnog medija te oblikuje seriju slika nastalih tijekom 2023. godine pod utjecajem, kako sama kaže, apstraktnog ekspresionističkog stila prvenstveno vođena stvaralačkim postulatom fluxusa koji govori o međuovisnosti umjetnosti i života, autora i djela. Izraziti misao, stanje ili osjećaj putem teksta izvezenog koncem i vunom na površini platna čiju podlogu čini slučajnost vodene koloristične mrlje otvara prostor za kontemplaciju, ali i omogućava neposredni uvid u unutarnji svijet autorice. Ciklus se sastoji od slika većih dimenzija izvedenih na sirovom nerazapetom pamučnom slikarskom platnu te djela intimnijeg formata na akvarelnom papiru. Slike sadrže autorski tekst Lucije Marin sastavljen od vlastitih misli i poezije. Upravo odluka umjetnice da riječi ne ispisuje na površini platna/papira već ih utkiva u samu podlogu čini ih sastavnim dijelom slike pri čemu ona poprimaju reljefnu teksturu vidljivu na licu i naličju djela. Kako autorica ističe, polazište slika su uglavnom pjesme, a ponekad i sama slika prethodi riječima koje su na njoj izvezene.

Biografija umjetnice:
Lucija Marin rođena je 1995. godine u Zagrebu. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te se primarno izražava kroz kiparstvo. Glavne tematske preokupacije u njezinom umjetničkom radu su ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina i prirodnog svijeta što prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove, osobito one ready-made, propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te problem odnosa između tradicije, kulture i zagađenja prirode. Izlagala je na više od 40 zajedničkih te na 6 samostalnih izložbi.