MUZEJ CROATA INSULANUS | SAMOSTALNA IZLOŽBA DINE ZEBEC
2154
post-template-default,single,single-post,postid-2154,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAMOSTALNA IZLOŽBA DINE ZEBEC

Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe grafika „List do lista“ autorice Dine Zebec, 16. lipnja 2023. u 18 sati u Muzej Croata insulanus Grada Preloga.

Dina Zebec rođena je 1990. godine u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja industrijski dizajn. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2014. godine u klasi docenta Muhameda Čavrka te stekla titulu magistra likovne pedagogije.

Kroz akademsko obrazovanje posvetila se je istraživanju tehnike ručne izrade papira, što ju je potaknulo i navelo da u daljnjem umjetničkom stvaralaštvu proizvodi vlastiti reciklirani papir koji kombinira s grafikom i suhim biljem. Umjetnica tako u svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike. Od diplomskog serijala Šuma pa do ciklusa List do lista, umjetnica kao motiv prvenstveno koristi biljne motive, a postupak izrade grafika potpuno je ekološki, od održivog korištenja lišća do prirodnih bojila.

Recikliranjem, korištenjem lišća i netoksičnih grafičkih tehnika, umjetnica želi potaknuti ekološku svijest kod ljudi i skrenuti pažnju na važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva – prirode. Jedino što priroda i biljke trebaju od nas jest da obratimo pažnju i naučimo kako živjeti u skladu s njima, a brigom i pažnjom im vratimo za sve ono što su nam pružile.

Izložba se u Muzej Grada Preloga može razgledati do 28. srpnja 2023.