MUZEJ CROATA INSULANUS | Promocija monografije “Franjo Žeželj Mustak”
2122
post-template-default,single,single-post,postid-2122,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Promocija monografije “Franjo Žeželj Mustak”

U Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga u četvrtak, 20. travnja 2023. godine u 18 sati održati će se promocija monografije „Franjo Žeželj Mustak – hrvatski slikar, restaurator i pisac iz Preloga“ autora Josipa Šimunka. Monografija je tiskana u nakladi Književnog kruga Prelog, urednica monografije je Mirjana Hržić, a naslovnicu krasi portret Franje Žeželja koji je izradio akademski slikar Ivica Militavov.

Restaurator, kipar, slikar i pisac, istraživač povijesnih tema svojeg zavičaja, Franjo Žeželj Mustak iz Preloga, po struci restauratorsko-konzervatorski viši tehničar arhikipar, na svoj osobit način pripada generaciji likovnih umjetnika Hrvatske i svijeta u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i početka dvadeset prvog stoljeća.

Rođen je 25. ožujka 1937. godine, u Prelogu gdje polazi osnovnu školu. Tu ga kao talentiranog dječaka zapaža njegov nastavnik povijesti u osnovnoj školi Stjepan Remenar, koji ga upućuje u sustavno prikupljanje starina i vodi ga zajedno s grupom učenika na rimsko arheološko nalazište Ferenčica kraj Preloga. Tako kod Franje Žeželja Mustaka nastaje životna ljubav prema povijesti ali i kulturi općenito.

Svojim bogatim likovnim opusom čija je sveukupna brojka prešla čak 600 slikarskih i kiparskih djela, Franjo Žeželj Mustak izuzetno je oplemenio kulturu i umjetnost Preloga.