MUZEJ CROATA INSULANUS | IZLOŽBA KARIKATURA DAMIRA NOVAKA
2117
post-template-default,single,single-post,postid-2117,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

IZLOŽBA KARIKATURA DAMIRA NOVAKA

1.travnja – 12. svibnja 2023. godine / Multimedijalna dvorana

Otvorenje izložbe: 1. travnja 2023. u 10 sati

Karikature su jedinstveni oblik likovne umjetnosti orijentiran na ljude i njihove karakteristike lica, te prenošenja svakodnevnih vijesti čiji je glavni naglasak na humoru i satiri. Najčešće se javlja kroz crtež i grafiku, u široku rasponu od skice i krokija do tehnički složenijih ostvarenja, a rijetka je u slikarstvu i kiparstvu. Za razvoj karikature bilo je osobito važno osnivanje humorističkih časopisa, u kojima su karikaturisti nalazili mogućnost stalna i izravna dodira s javnošću.

Damir Novak karikaturu je zavolio već u osnovnoj školi, a prve crteže počeo je raditi u srednjoj školi. Prve radove objavio je u lokalnom tjedniku “Međimurje” 1982. godine. Danas karikature objavljuje u Međimurskim novinama. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji: Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Slobodna Dalmacija i drugi. Uz objavljivanje u časopisima crtao je i portret karikature, stripove i karikature za razne namjene, kalendare, sitotisak, maskote i sl. Član je HDK od 1986. godine. Osvojio je brojne tuzemne i inozemne nagradne na izložbama karikatura, čak njih 95 koje su pristigle iz Koreje, Kine, Italije, Austrije, Kanade, Irana, Iraka, Češke, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Turske, Makedonije, Albanije, Rusije, Ukrajine… Organizator je Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Čakovcu već 7 godina, a  jedinstven je u Hrvatskoj zbog sudjelovanja mladih karikaturista do 16. godine. U Malom Mihaljevcu uz Dane humora organizirao je dosada 17. izložbi karikatura međunarodnog karaktera. Učesnik je u žiriranju međunarodnih festivala karikature. U svom radu koristi raznovrsne tehnike flomaster: tuš, akvarel, flomaster, a unazad desetak godina najviše se oslanja na digitalnu tehnologiju te stvara na grafičkom tabletu.

Svjetlo dana i ove će godine ugledati list Pikač, najstariji živući satiričko – humoristički list u Hrvatskoj.  Spektakularna promocija Pikača, uz nastup eminentnih glazbenih imena iz cijele Hrvatske, plesačice, jelo i piće (ako u ovo sve vjerujete, svaka vam čast), dogodit će se u subotu, 1. travnja, u 10 sati na prostoru Tržnice Prelog. Bez obzira na datum, prvi april, sasvim sigurno ćete moći razgledati i izložbu karikatura Damira Novaka, uzeti novi broj Pikača i ekskluzivno, razgovarati sa urednikom i autorima tekstova u Pikaču. Nemojte propusti, boc, boc, novi Pikač! Uz promociju Pikača, ispred, a onda do 12. svibnja i u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, moći će se razgledati i izložba karikatura, stalnog suradnika Pikača Damira Novaka.