MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba ilustracija Neustrašive žene
1979
post-template-default,single,single-post,postid-1979,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba ilustracija Neustrašive žene

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada i Virovitice, izložba “Neustrašive žene” nastavlja svoje putovanje i dolazi u Muzej Croata insulanus Grada Preloga. Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” biti će otvorena u petak, 11. studenog s početkom u 18 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

U ovom kontekstu ističemo neustrašivu Preločanku, Štefanija Puretić rođena je 2. srpnja 1922. godine u Prelogu. Diplomirala je 1945. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Utemeljiteljica je i šefica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi (Zagreb, 1950.), a na upravljačkoj dužnosti bila je do 1981. godine. S mužem je 1962. godine otkrila urođeni genetski sistemski poremećaj koji je u svjetskoj dermatologiji poznat kao “Sindrom Puretić”. Dobitnica je brojnih nagrada i odlikovanja: “Pavao Ćulumović” za unapređenje znanosti u Hrvatskoj (1972.), “The Marie Curie Award” međunarodnog Biografskog centra Sveučilišta u Cambridgeu, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (2012.). Umrla je 17. siječnja 2015. godine. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti portret Štefanije Puretić čija je autorica poznata hrvatska ilustratorica Sanja Pribić.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 25. studenog 2022.

Sanja Pribić – Štefanija Puretić
Irena Sophia – Zlata pl. Šufflay
Margareta Peršić – Monika Leskovar