MUZEJ CROATA INSULANUS | SAMOSTALNA IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE
1943
post-template-default,single,single-post,postid-1943,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAMOSTALNA IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE

Samostalna izložba Ivana Lackovića Croate

Od šume do oblaka // šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja 

9. 9. 2022. godine u 19 sati 

Muzej Croata insulanus Grada Preloga 

IVAN LACKOVIĆ CROATA (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.

Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih i obiteljskih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze.

Program obilježavanja 90 godina rođenja Ivana Lackovića Croate započeo je u mjesecu lipnju stručnim skupom Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti  u Galeriji Ivan Lacković Croata u rodnim mu Batinskama, a nastavljen je izložbom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, te uskoro u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u Prelogu.

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Grada Preloga.