MUZEJ CROATA INSULANUS | SAMOSTALNA IZLOŽBA DORE BAKEK
1868
post-template-default,single,single-post,postid-1868,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAMOSTALNA IZLOŽBA DORE BAKEK

Uroniti ispod površine, evocirati uspomene, okrenuti se oko sebe, utkati fragmente života na podlogu koja oživljava bezbroj priča, osjećaja, mirisa… Sadržano je to u djelima Dore Bakek. U svom umjetničkom putu zaokružila je koordinate koje su je definirale i gradile. Odrasla u Donjoj Stubici, studirala u Rijeci, živi u Varaždinu. Različite faze života, od djetinjstva, mladosti, odrastanja, propituje kroz identitet gradova, ali i osobni identitet.

Princip gradnje ciklusa radova su kolaži sjećanja, fotografski i umno zabilježeni. Izdvojene fotografije printa na prozirnicu za grafoskop i obrađuje je kao grafičku matricu (radira, greba, šmirgla, dodaje, oduzima, igra se pozitivom i negativnom). Tako obrađenu fotografiju skenira i printa, a rezultat toga je pikselizirana, nejasna slika, lišena detalja, mjestimice izgrebena i uništena, baš kao i sjećanja pohranjena u njenoj memoriji. U tehničkom procesu izrade rada propitkuje granice grafike te spaja tradicionalni način obrade i otiskivanja matrice sa suvremenom tehnologijom.

Otvorenje samostalne izložbe Dore Bakek pod nazivom Tri plava grada održati će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 18. ožujka 2022. godine u 18 sati.

Izložba će biti otvorena do 22. travnja 2022. godine.