MUZEJ CROATA INSULANUS | NOĆ MUZEJA 2022.
1827
post-template-default,single,single-post,postid-1827,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

NOĆ MUZEJA 2022.

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima „nove stvarnosti“, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde. Temom Između digitalnog i stvarnog, izložbeni program Muzeja Croata insulanus Grada Preloga biti će dostupan uživo i u digitalnom obliku, na web stranici Muzeja. Kako bi publici u ovo neizvjesno vrijeme pružili ponešto veselja pripremili smo, s brojnim suradnicima zanimljiv sadržaj, okrenuli se tradiciji i običajima, te iz zaborava izvukli svadbene šege u donjem Međimurju.

Faljen budi Jezuš Kristuš! Ovdi počinjemo ovo milo svadbo kak je negda Jezuš Kristuš započel u Kani Galilejski i podelil nam ovoga mira kojega ovaj svet ne može dati!

(Zapis iz „Knige kapitanjstva ženidbe Leksija Bermanca iz Otoka / Prelog“, 1930.)

Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja. Svadbeni običaji na području Međimurja u nepromijenjenom obliku zadržali su se do druge polovice 20. stoljeća. Osnovni elementi svadbe uglavnom su jednaki na području cijelog Međimurja. Postoje male razlike u svadbenim običajima donjeg i gornjeg Međimurja, ali i među susjednim selima u Međimurju.

Izložbom Kak se negda gostilo u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga prikazani su svadbeni običaji donjeg Međimurja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima.

Radionica izrade svadbenog kinča

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 9:30 – 11:00 i 11:45- 13:00  sata

Voditeljica radionice: Marija Novak

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola

Pripreme za svadbu obavezno su sadržavale izradu ukrasa (cvjetovi za mladenkin vijenac, cimere, svatovsku jabuku, štafetu za ukrašavanje stolova, kitice za mužikaše) koje su izrađivale vješte ruke domaćica od krep papira i žice. Marija Novak, čuvarica kulturne baštine Međimurja prenosi svoje iskustvo mlađim naraštajima, kroz radionicu će učenicima  pokazati i pripomoći u izradi spomenutih svadbenih ukrasa.

Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2022.

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 18 sati

Otvorenje izložbe „Kak se negda gostilo“ uz prigodni program

Razgled izložbe „Kak se negda gostilo“, Multimedijalna dvorana i stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 18 – 22 sata

Izložba će se moći razgledati i u digitalnom obliku na web stranici Muzeja Croata insulanus Grada Preloga: https://muzej-croata-insulanus.hr/ .

Kak se negda gostilo – iz prve ruke

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 19 – 21 sati

Među najvažnijim funkcijama svadbenog ceremonijala zasigurno su bili kapitan i sokačica, stoga će upravo oni, s puno iskustva, ispričati kakve su bile njihove uloge, kako su izgledale i koliko su bile značajne u tradicionalnoj međimurskoj svadbi. Sa stručne etnološke i povijesne strane o međimurskoj svadbi od 30-tih do 70-tih godina 20. stoljeća, govoriti će prof. Tajana Štefok. Razgovore će voditi Željko Sokač.

Prikaz filmova snimljenih na temu tradicionalne svadbe u donjem Međimurju

Stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 19 – 22 sati

Snimka svadbe Ane Katanec i Josipa Ružića, 1980.

Ftičeki se ženijo/ Srednja škola Prelog, 2011.

Intervju s kazivačima/ Muzej Croata insulanus Grada Prelog u suradnji s Udrugom umirovljenika Prelog, 2022.

Digitalni program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, 10 – 13 i 18 – 21 sat

Manifestaciji Noć muzeja 2022. pridružuje se Knjižnica i čitaonica Grada Preloga koja će ponuditi digitalni sadržaj: Topoteka Prelog – digitalna izložba starih fotografija Preloga i njihovih stanovnika (https://prelog.topoteka.net/) i Književna šetnja Prelogom – hibridni lov na blago/znanje (https://en.actionbound.com/bound/knjizevnasetnjapoprelogu).