MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba “Očna bolnica za trahom Prelog”
1617
post-template-default,single,single-post,postid-1617,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba “Očna bolnica za trahom Prelog”

Tijekom mjeseca veljače, od 1. do 26. veljače, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba o Očnoj bolnici za trahom Prelog. Izložba se može razgledati u radno vrijeme Muzeja.

Donje Međimurje bilo je poznato po trahomu, zaraznoj očnoj bolesti, osobito u mjestima uz rijeku Dravu. U Međimurju je ta opaka očna bolest harala u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća. Zbog toga je u Prelogu osnovana 1894. godine Očna bolnica za trahom koja je kontinuirano radila do 1963. Godine u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga (kbr. 35) i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga (kbr. 33).

U bolnicu u Prelog na liječenje dolazili su oboljeli od trahoma iz cijele države. Premda je bolnica ima probleme radi malog kapaciteta, prašine s ulice, osnivanja gospodarske škole u zgradi kbr. 33, čak i nagađanja da će se premjestiti u Nagykanizsu, bolnica je nastavila s radom u Prelogu sve do istrebljenja trahoma.

Link za virtualni razgled izložbe: