MUZEJ CROATA INSULANUS | DIGITALNA NOĆ MUZEJA 2021.
1588
post-template-default,single,single-post,postid-1588,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

DIGITALNA NOĆ MUZEJA 2021.

U 2021. godini, 16. Noć muzeja održava se u nešto drugačijem obliku naspram dosadašnjih manifestacija. Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19, 16. NOĆ MUZEJA će se održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Muzej Croata insulanus Grada Preloga u skladu s navedenim uputama predstavlja on-line izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost na sljedećim web stranicama: www.muzej-croata-insulanus.hr i www.prelog.hr.

O izložbi Očna bolnica za trahom Prelog

Donje Međimurje bilo je poznato po trahomu, zaraznoj očnoj bolesti, osobito u mjestima uz rijeku Dravu. U Međimurju je ta opaka očna bolest harala u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća. Zbog toga je u Prelogu osnovana 1894. godine Očna bolnica za trahom koja je kontinuirano radila do 1963. Godine u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga (kbr. 35) i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga (kbr. 33).

U bolnicu u Prelog na liječenje dolazili su oboljeli od trahoma iz cijele države. Premda je bolnica ima probleme radi malog kapaciteta, prašine s ulice, osnivanja gospodarske škole u zgradi kbr. 33, čak i nagađanja da će se premjestiti u Nagykanizsu, bolnica je nastavila s radom u Prelogu sve do istrebljenja trahoma.

Link za virtualni razgled izložbe: https://muzej-croata-insulanus.hr/opca-bolnica-za-trahom-prelog/

O izložbi slika međimurskih autora iz kolekcije Pohižek

Izložba je okupila djela međimurskih slikara: Vladimira Meglića, Željka Kipke, Franje Ružmana, Pavla Ružmana, Franje Mustača i Mladena Palića unutar privatne kolekcije „Pohižek“. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi.

Stjepan Pohižek, kolekcionar likovnih djela koje prikuplja već dugi niz godina, uspješno širi svoju zbirku djelima autora iz čitave Hrvatske. Pažnju je pridao, između ostalih, sakupljanju djela međimurskih autora, koje prezentira ovisno o koncepciji pojedinih izložba.

Djela međimurskih slikara iz kolekcije Pohižek prezentirana na izložbi u Muzeju Croata insulanus vrlo je teško svesti pod zajednički nazivnik. Radi se s jedne strane o akademski školovanim autorima (Vladimir Meglić, Željko Kipke), s druge strane o autorima koji se desetljećima bave slikarstvom amaterski (Franjo Ružman, Franjo Mustač Medarov, Pavao Ružman, Mladen Palić), jednako iskazujući želju za likovnim izražavanjem, istraživanjem likovne umjetnosti i komunikacije s publikom putem različitih likovnih medija.

Link za virtualni razgled izložbe: https://muzej-croata-insulanus.hr/digitalna-noc-muzeja/