MUZEJ CROATA INSULANUS | Likovna kolonija posvećena Đuri Mlinarcu
1494
post-template-default,single,single-post,postid-1494,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Likovna kolonija posvećena Đuri Mlinarcu

Dana 17. listopada 2020. na Marini u Prelogu, Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog organizira likovnu koloniju posvećenu dugogodišnjem članu udruge Đuri Mlinarcu. Suorganizatori kolonije su Udruga umirovljenika Grada Preloga i Muzej Croata insulanus Grada Preloga.

Đuro Mlinarec (Prelog, 1944. – Zagreb, 2005.)

Od djetinjstva Đuro Mlinarec pokazuje sklonost prema likovnoj umjetnosti na što su ga poticali i brižni učitelji. Kratko vrijeme školovao se u Sloveniji kako bi izučio zidarski zanat, no želja za umjetničkim izražavanjem je prevagnula te odlazi u Zagreb gdje se školuje u Školi primijenjenih umjetnosti, zatim na Pedagoškoj akademiji i Filozofskom fakultetu (povijest umjetnosti). Istaknuo se kao likovni pedagog (Osnovna škola u Podturnu), a kasnije postaje majstor u slikarskoj radionici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Prva samostalna izložba održana je u Prelogu 1968. godine. Izlagao je na 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je dugogodišnji član Likovne udruge Donjeg Međimurja Preloga. Njegovo slikarstvo odiše ljubavlju prema rodnom kraju, dravskim pejzažima, međimurskom prirodom, ali i brdovitim Prigorjem i ravnom Podravinom. Bavio se i restauratorskim radom prilikom kojeg je obnavljao freske u crkvama u Međimurju.  Iako je veći dio života proveo u Zagrebu, slikarstvo je u potpunosti posvetio Međimurju koje se nosio duboko ukorijenjeno u svoje srce.