MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba slika Franje Mustača
1473
post-template-default,single,single-post,postid-1473,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba slika Franje Mustača

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, ovog puta u Multimedijalnoj dvorani izložbom slika Franje Mustača Medarova. Otvorenje izložbe će se održati 16. rujna u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 12. listopada 2020. Izložba će se u tom vremenskom razdoblju prezentirati i virtualno.


Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.


Kroz djetinjstvo koje Franjo Mustač provodi u Svetoj Mariji iskazao je sklonost prema slikarstvu. Vođen željom za napredovanjem u likovnoj umjetnosti upisuje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Tokom radnog vijeka bavi se kreativnim radom, dizajnira tekstil i stvara veliki broj djela. U slikarstvu pažnju pridaje rodnom kraju, najčešće kroz akvarel bilježi donje Međimurje, od običaja, starih zanata, mrtve prirode, pejzaža… U njegovim brojnim pejzažima pratimo bajkovite scene iz kojih izostaje potpuna interpretacija zbilje. Prepoznatljivi motivi u njegovim akvarelima su crkveni tornjevi koji se izdižu nad selom, a okruženi su nižim kućama i bogatim drvećem.
U najnovijoj seriji radova stvara brzopotezna djela koja nastaju u tek nekoliko minuta. Uz realizirano djelo autor nam želi predočiti i postupak nastajanja samog djela. Dugogodišnje slikarsko iskustvo omogućava mu kvalitetan rad koji proizlazi iz ovakve tehnike. Motivski ne izlazi iz okvira sebi svojstvenog stvaralaštva. Jednim ciklusom Franjo Mustač potvrđuje vrijedno slikarsko umijeće i doprinos likovnoj kulturi Međimurja.