MUZEJ CROATA INSULANUS | Kreativno ljeto u muzeju
1460
post-template-default,single,single-post,postid-1460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Kreativno ljeto u muzeju

Kao i proteklih godina, u muzeju su ovog ljeta održane radionice kako bi djeca u dobi od 6 do 12 godina školske praznike provela na kreativan način i kroz zanimljive sadržaje naučili nešto novo o kulturi i umjetnosti. Ljetne radionice u muzeju odvijale su se svakog utorka u mjesecu kolovozu. Aktivnosti su bile osmišljene tako da prate likovnu umjetnost i kulturnu baštinu kroz igru, zabavu, odmor, a istovremeno i edukaciju.

Na radionici „Tko je taj Picasso?“ izrađivali si su se portreti po uzoru na španjolskog slikara Pabla Picassa. Njegovi portreti izgledaju neobično jer je ljude promatrao iz raznih kutova gledišta, sprijeda, straga, odozdo i sa strane, što su učinili i polaznici radionice stvorivši  šarolike portrete. Na idućoj radionici inspiracija je također došla od velikog umjetnika, kipara Alexandra Caldera, a polaznici su izrađivali mobile – pokretne skulpture. Različiti materijali i oblici njihali su se pod utjecajem strujanja zraka na zadovoljstvo njihovih autora. Na radionici „Egipatski faraoni“ vrlo dobro se izučio život starih Egipćana i izrađivale su se maske. Nadahnuće je pobudila Tutankhamova grobnica i faraonova mumija koja je bila ukrašena bogatim nakitom i imala zlatnu masku na licu. Posljednja radionica bila je posvećena znamenitostima Hrvatske. Premda Hrvatska obiluje kulturnom baštinom, na ovoj radionici posebna pažnja posvećena je kuli u Prelogu, Starom grad u Čakovcu, dvorcu Trakošćan,  katedrali u Zagrebu, tvrđavi u Osijeku, Vučedolskoj golubici, amfiteatru u Puli, Apoksiomenu na Malom Lošinju, katedrali u Šibeniku, Dioklecijanovoj palači u Splitu i zidinama u Dubrovniku. Sve ove znamenitosti smještene su na kartu Hrvatske. Radionice su bile besplatne, a materije za rad je osigurao Muzej Croata insulanus.