MUZEJ CROATA INSULANUS | Grupna izložba “Četiri + jedan”
1379
post-template-default,single,single-post,postid-1379,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Grupna izložba “Četiri + jedan”

Grupna izložba „Četiri + jedan“ autora Ivane Mrčele, Ana-Marije Kralj, Kristine Pongrac, Nede Madjar i Matije Bajca predstavlja preloškoj publici likovnu produkciju nekih međimurskih autora mlađe generacije.  Izložba autore ne okuplja tematski već javnosti daje uvid u raznolikost njihovih interesa od komentara i doživljaja svakodnevice, propitkivanja osobnog razvoja unutar vlastitih okvira, utjecaju spontanosti i emocije na realizaciju samih radova do realizacije slike kroz nadmetanje geometrijske i organske apstrakcije.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga – 10.07. – 31.08.2020. / Otvorenje 10.07.2020. u 19 sati

Izložba je realizirana u suradnju Centra za kulturu Čakovec i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Ivana Mrčela, THE WORDS BETWEEN US

Ivana Mrčela rođena je 1984. u Čakovcu. Nakon diplome na studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, koju završava u rujnu 2012. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Iza nje je 8 samostalnih te više od 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 2011. godine izabrana je među 27 najboljih studenata u Republici Hrvatskoj, čime je postala dobitnica Nacionalove “Top stipendije za top studente”. Za uspješan rad tijekom akademske godine 2009./2010. dobiva Pohvalnicu Akademije likovnih umjetnosti. Dobitnica je nekoliko internacionalnih nagrada na području grafike (2010. treće mjesto za grafičara profesionalca,  IV. EX-YU konkursu za grafiku u Beogradu), nagrade “Ismet Mujezinović” za najboljeg umjetnika (2011. „Nagrada Ismet Mujezinović“, XIV INTERBIFEP, Tuzla), bila je među finalistima “Erste fragmenti“ 2012. godine. Na 7. Zagorskom likovnom salonu 2015. godine, dobitnica je jedne od tri jednokovrijedne nagrade. 2017. godine dobiva nagradu za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina na 52.zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti. 2018. na Sedmom hrvatskom biennalu ilustracije dobiva posebno priznanje. Prvom otkupnom nagradom Zavičajnog muzeja Rovinja njezin rad postaje dijelom najveće zbirke suvremene umjetnosti u Istri. Članica je HDLU-a, HZSU-a te ULUPUH-a. Živi u Zagrebu gdje radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Djeluje na području ilustracije, crteža, instalacije.

Ana – Marija Kralj, GDJE NEBO ZAVRŠAVA

Ana-Marija Kralj rođena je 21.11.1993. u Grazu. Svoj umjetnički put započinje u modnoj industriji te već tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu osniva brend Kralj i Krajina. 2013. dobiva Dreft Next Generation nagradu za najboljeg mladog dizajnera i od onda redovno izlaže na tjednu dizajna u Zagrebu. Godine 2015. Završava fakultet i dobiva titulu inženjera tekstilnog i modnog dizajna. Godinu dana radi kao dizajner u modnom ateljeu Xenia Design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum te iste godine osniva vlastiti brend Merien King. Kao Merien King stvara metalnu umjetnost u rodnom Svetom Martinu na Muri, a godine 2018. otvara vlastitu galeriju umjetnina u Varaždinu.

Kristina Pongrec, OUTSIDE THE BOX

Kristina Pongrac je završila dizajn unutrašnje arhitekture u Graditeljskoj školi Čakovec i diplomirala primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je HDLU-a, HDLU Međimurja, Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar te surađuje sa Udrugom ZMAG u Vukomeriću. Kontinuirano je aktivna u području ekologije, civilnog društva i nezavisne kulture te u svom umjetničkom radu često pristupa interdisciplinarno. Izražava se u mediju mozaika, grafike te instalacija, a izlagala je u Izraelu, Egiptu, Italiji, Srbiji i Hrvatskoj. Njeni radovi nalaze se u privatnim zbirkama, galerijama i fakultetima, a također oplemenjuju i javne površine – „Riječni puteljak“ u Čakovcu, „Planet deponija“ u Križovcu, „Kadriranje“ i „Undo-Retry-Delete“ kod Svete Marije. Živi i radi uz prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Donjoj Dubravi.

Neda Madjar, NAOPAKO

Neda Madjar rođena je 1989. u Čakovcu. Po struci je profesorica likovne umjetnosti, a studij je završila 2016. na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, iz predmeta kiparstvo. Prije toga pohađala je Drugu gimnaziju Varaždin, smjer grafički dizajn. Trenutno radi kao likovna pedagoginja u Osnovnoj školi ”Petar Zrinski” Šenkovec te se uz to bavi keramikom, izradom fanzina i kolaža. S izlaganjem svojih umjetničkih djela počinje za vrijeme studija. Sudjelovala je na desetak zajedničkih izložba u Sloveniji, te je dva puta samostalno izlagala u Sloveniji i Češkoj. Tehnike kojima se najčešće izražava su grafika, crtanje, kiparstvo i keramika. Iza nje je nekoliko godina iskustva u radu s djecom na području likovnog stvaralaštva. Jedna je od organizatora kulturno umjetničke manifestacije Kulturoš koja se prvi puta održala 2017. godine u Čakovcu. Te iste godine odlazi u Brno, u Češku Republiku, gdje volontira na likovnom odjelu Centra za slobodno vrijeme Lužanky. Od dolaska u Češku pa sve do danas intenzivno se bavi izradom keramike i općenitim istraživanjem tog područja. Po povratku u Hrvatsku stvara u vlastitom ateljeu.

Matija Bajc, BRUST / PRASAK

Matija Bajc rođen je 1985. u Čakovcu. Maturirao 2003. u Graditeljskoj školi u Čakovcu, smjer dizajn unutarnjeg uređenja. Iste godine osvaja nagradu na državnoj natjecanju u Puli sa radom Sfera. Tokom srednjoškolskog obrazovanja izučava uličnu umjetnost i grafite. Izvođenjem grafita sudjeluje 2004. godine na 22. izložbi likovnih umjetnika Međimurja u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Od 2003. do 2008. studirao dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci diplomirao je 2015. i stekao zvanje prvostupnik likovne pedagogije – smjer slikarstvo. Magistrirao u siječnju 2017. (magistar likovne pedagogije). Predavao je stručne predmete učenicima strukovnih zanimanja (pismoslikari), a danas radi u zvanju grafičkog dizajnera kao dio tima XD Xenia Designe.