MUZEJ CROATA INSULANUS | Noć muzeja 2020.
961
post-template-default,single,single-post,postid-961,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Noć muzeja 2020.

Već 15. godina Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja s ciljem prepoznavanja muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiče  se važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i  održivi razvoj muzeja i zajednice.  Ove godine, Noć muzeja obilježava se 31. siječnja, diljem Hrvatske. Noć muzeja 2020., temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja, prvenstveno  se odnosi na dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Grad Prelog svojom dugom povijesti, od čak 756 godina, označio je brojne obljetnice i iznjedrio mnoge istaknute ličnosti.

Godine 2002., Matica Hrvatska Ogranak Čakovec i Družba Braća Hrvatskog Zmaja podigli su spomenik znamenitim Hrvatima iz Preloga koji se nalazi na župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Izložbom u multimedijalnoj dvorani, na 2. katu muzeja, obilježiti će se njihov značaj i doprinos kulturi i umjetnosti koju su gradili u Prelogu: Venancije Glavina, teolog i leksikograf, Štefan Foky, župnik i pisac, Stjepan Mlinarić, kanonik i preporoditelj, Dragutin Antolek Orešek, zastupnik u Hrvatskom saboru, Franjo Glad, humoristički pisac i orguljaš, Franjo Perčić, kateheta i publicist, Dominik Premuž, pomoćni biskup zagrebački i pisac, Ignac Rodić, svećenik i generalni vikar za Međimurje, Ivo Kečkeš, liječnik i prosvjetitelj, Kalman Mesarić, književnik i dramaturg, Ivan Glavina, pučki pisac i Miroslav Milinović, književnik. Posebna pozornost pridaje se školstvu u Prelogu. Godina 1660. može se uzeti kao rođendan preloškog školstva, a preloška župna škola koja se tada spominje,  pripada najstarijima u sjevernoj Hrvatskoj.

Vlasnik fotografije: Maja Lesinger

U stalnom postavu muzeja, izložbom „Otkrivanje slikarskih tajni- InfraredArt“, svoja intrigantna djela predstavlja Dijana Nazor, profesorica likovne kulture i viša konzervatorica-restauratorica na Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu. Autorica prezentira djela u akrilu koja funkcioniraju u dva sloja, vidljive i nevidljive stvarnosti. Na prvoj gledamo slike u maniri kolorističke apstrakcije, a u donjem nevidljivom sloju slike – koji je vidljiv samo infracrvenom kamerom – postoji potpuno druga crno/bijela slika s novim motivom. Moderna i suvremena tehnologija kroz razne IR kamere i detektore, omogućuje nam da uđemo u slojeve slike i da otkrijemo ono što je ljuskom oku potpuno nedostupno. Skrivena slika je tajna sve dok se ne otkrije. Publika označava dio tog iznenađujućeg procesa razotkrivanja i promatranja golom oku nevidljivih slika.

Autorica slike: Dijana Nazor

U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga svoje projekte putem izložbi predstavljaju Osnovna škola Prelog i Srednja škola Prelog. „Zato čitaj!“ ime je projekta kojeg su pod mentorstvom profesorica Mirela Petković i Tanje Gregur, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, 2019. godine proveli učenici Srednje škole Prelog Klaudija Zvonarek, Benjamin Radiković, Neven Ovčar i Kristian Kolar. Izložba predstavlja rezultate istraživanja te aktivnosti koje su se odvijale tijekom trajanja projekta. Izložba fotografija “Knjiga živi” nastala je početkom 2019. godine radom članova Foto grupe “Fijolica”. Učenici u svojim djelima vizualno promišljaju o čitanju te o samim knjigama i njihovom „tajnom“ životu kojeg vode na policama knjižnice, a koji se transformira u rukama čitača. Foto grupa djeluje u Osnovnoj školi Prelog pod iskusnim mentorstvom učitelja Silvia Benča.

Vlasnik fotografije: Foto grupa “Fijolica”

U programu za najmlađe posjetitelje Muzej Croata insulanus nudi oslikavanje lica te zabavu balonima uz mađioničara i njegove trikove.

Glazbeni program obuhvaća nastup glazbenog sastava Scifidelity orchestra u prizemlju muzeja, te nastup Irme Dragičević uz pratnju Dinka Sardelića u stalnom postavu muzeja.

Gastro kutak Srednje škole Prelog s prezentacijom međimurskih vina Vinske kuće Dvanajščak – Kozol, posjetitelji  mogu pronaći u prizemlju muzeja.