MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba skulptura Nenada Opačića
918
post-template-default,single,single-post,postid-918,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba skulptura Nenada Opačića

NENAD OPAČIĆ: Skulpture 2016. – 2019. / ČAKOVEC – VARAŽDIN – PRELOG
IZLOŽBA
Prelog, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, 18. listopad – 22. studeni 2019.

Izložba skulptura istaknutog hrvatskog umjetnika Nenada Opačića organizirana je u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, povodom obilježavanja 55 godina od prve samostalne izložbe održane 1964. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te 70 godina života svestranog slikara i kipara.

Na kružnoj izložbi koja je započela u Čakovcu, preko Varaždina, a završava u Prelogu, regija u kojoj autor najaktivnije djeluje, predstavljaju se radovi nastali u periodu od 2016. godine do 2019. godine. Njegovo umjetničko stvaralaštvo dugi niz godina vezano je uz Prelog, a prošle godine otvorena je skulptura pod nazivom „Komet“ u Komet d.o.o. u Prelogu.


Izložba skulptura Nenada Opačića u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obuhvaća 20 skulptorskih djela, a otvara se 18. listopada (petak) u 19 sati.

I u svom recentnom ciklusu (posebice u onome naslovljenome „Kiborg“) Opačić nastavlja, kako to navodi u predgovoru likovni kritičar Milan Bešlić „problematizirati istu egzistencijalističku temu, ne mijenjajući problemsko ishodište, već ga produbljuje, otkrivajući u kiparskom diskursu nove značenjske vrijednosti. Iznimno značajna dionica otkriva i kipara Opačića kojega sada usustavljujemo u onu maestralnu kiparsku liniju, koju su oblikovali u istim materijalima (u metalu, najviše u željezu i čeliku) suvremeni europski i hrvatski kipari: Chillida, Cesar, David Smith, Syd Carpenter, Bernar Venet, Džamonja, Luketić, Stahov, Stošić, i dr. (…) Kiparske forme Nenada Opačića sažimaju tragizam svakodnevnog destruiranja ljudskosti u čovjeku i reduciranja njegove humanističke supstancije. I to otuđenje od vlastite ljudske prirode u puki funkcionalizam i mehaničko ponavljanje jednoličnog ritma života, oblikuje robotiziranog čovjeka u „Kiborga“. Upravo tu apsurdnost postojanja i egzistencijalistički tragizam, kipar problematizira u ovom ciklusu skulptura, oblikujući od tamnih dubina čovjeka i tajanstvenosti njegova bića, sublimne kiparske forme.“

Nenad Opačić, slikar i kipar (r. 1949., Varaždin), diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i drugi. Od 1972. do 1975. bio je suradnik u majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Ostvario je više od 80 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi kao samostalni umjetnik, aktivan je na hrvatskoj kulturnoj sceni te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U svojoj galeriji i atelijeru u Varaždinu priređuje vlastite izložbe i promovira glazbenike, pjesnike i filozofe. Godine 2009. o njegovu stvaralaštvu objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića.

Izložba skulptura Nenada Opačića u Muzeju Croata insuanus Grada Preloga postavljena je za razgled do 22. studenog 2019.