MUZEJ CROATA INSULANUS | Koncert dua harfa
866
post-template-default,single,single-post,postid-866,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Koncert dua harfa

U petak, 14. lipnja 2019. godine, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održati će se koncert Tajane Vukelić Peić (harfa) i Marije Lešaja (sopran). Ulaz je slobodan, a koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Početak koncerta je u 20,00 sati.

Marija Lešaja, sopran, nakon studija filozofije i sociologije je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta (HNK Zagreb) i Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak). Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića te uz Hrvatski vojni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Orkestar riječke opere i orkestar Muzičke akademije. Nastupala je uz Cantus Ansambl,uz ansambl Glazbene staze, na 69.Dubrovačkim ljetnim igrama, 29.Muzičkom biennalu, na 30.Muzickom biennalu, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu u Rovinju, Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini. Godine 2009. bila je jedna od finalista Internacionalnog operetnog natjecanja „Nico Dostal“ u Austriji. Pohađala je seminare KS Olivere Miljaković, Dunje Vejzović, Rotraud Hansmann, Georga Nigla, Gerharda Zellera, Nede i Željke Martić. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru ITD, koja je dobitnica nagrade „J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le Trio (Eda Rimanić- flauta i Iva Ljubičić Lukić- klavir)s kojima redovito koncertira.Snimila je nekoliko radio drama za Hrv.radio.I članica je Hrv.zajednice samostalnih umjetnika.

Tajana Vukelić Peić, harfistica, svoje glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, prof. Biserka Krčelić. Tokom obrazovanja osvaja nagrade na državnim natjecanjima učenika harfe. Paralelno pohađa V. gimnaziju u Zagrebu te nakon toga Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U vrijeme studija sudjelovala je u projektu Simfonijskog orkestra Muzičke akademije nagrađenog Rektorovom nagradom 2003. godine. Diplomirala je 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Diane Grubišić Ćiković. Usavršavala se na majstorskim seminarima harfe kod M. Graf, P. Tassini, I. I. Roncea i E. Stoop. Od 2008. do 2010.godine usavršava se kod prof. P. Tassini na Konzervatoriju J.Tomadini,Udine, Italija.  Profesor je harfe na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Surađuje s svim vodećim orkestrima u Hrvatskoj. Kao solist nastupila je uz Zagrebački komorni orkestar u Hrvatskoj i u Sloveniji , te u Francuskoj uz orkestar le Chevalier de St George (Francuska). Održala je brojne solističke i komorne recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezini nastupi uključuju koncerte na Bit festu u Makedoniji (2009,2012), na Rio Harp Festivalu-Brazil (2010, 2012,2014,2017.), na festivalu Les Journees internationales de la harpe (2011.)- Francuska, nastupila je  u Rimu i Vatikanu (2012) povodom 20 godišnjice priznanja Hrvatske, koncert je uživo prenosio radio Vatikan, nastupila je na World harp congress, Sydney (2014), najvećem svijetskom  kongresu harfista, bila je počasni gost na prestižnom natjecanju u Izraelu (2015), nastupila je na festivalu i dodijelila nagradu u Meksiku na međunarodnom natjecanju i festivalu (2016,2017). Snimala je za potrebe Hrvatskog radija i televizije. Nastupala je u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija. Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na harfističkim natjecanjima te voditeljica harfističkih seminara u Hrvatskoj i inozemstvu (Budimpešta, Mađarska, 2017.) Umjetnička je ravnateljica i organizatorica Zagrebačkog harfističkog festivala, međunarodnog harfističkog festivala koji se  u Hrvatskoj održava svake godine od 2013.