MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba “Žene u naivi”
839
post-template-default,single,single-post,postid-839,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba “Žene u naivi”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „Žene u naivi”, 26. travnja 2019. godine (petak) u 17 sati, u sklopu manifestacije Sajam cvijeća.
Izložba „Žene u naivi“ svojevrsni je hommage svim ženama – umjetnicama kao zahvala za njihovu odvažnost i borbenost. Naivne umjetnice i nekada i danas, aktivnim sudjelovanjem na umjetničkoj sceni, kao žene, neumorno i nesvjesno pomiču granice i ruše barijere. Ove mirne i povučene autorice kroz radove progovaraju o svojoj snazi i strasti za životom. Biti žena i još k tome umjetnica često nije nimalo lagan ni zahvalan zadatak, pogotovo ako stasate u ruralnoj sredini do koje odjeci emancipacije stižu malo kasnije. One koje su se odlučile na taj pothvat zapravo nisu imale izbora – umjetnost im se kroz društvene okolnosti jednostavno „nametnula“, pružila prostor i vrijeme koje je bilo samo njihovo, prostor za izražavanje onoga što su radile, o čemu su promišljale, što ih je tištilo, o čemu se nije govorilo. Ako je život slikarica bio zahtjevan, onaj kiparica bio je kudikamo izazovniji i naporniji. Unatoč tome, nekolicina jakih žena odlučila se uhvatiti u koštac s ovim nepredvidivim i često svojeglavim materijalom.
Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije navine umjetnosti u Hlebinama, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo. Ovom izložbom predstavlja se izbor iz ženskog stvaralaštva sačuvan u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, od 1960-ih godina do danas u radovima: Đurđice Balog, Dragice Belković, Ane Bocak, Snježane Božić, Kate Dolenec, Vilme Dorešić, Mire Franješević, Nade Hegedušić – Janković, Katarine Henc, Marije Imbriovčan, Dragice Lončarić, Ane Matine, Ljubice Matulec, Bare Mustafe, Katarine Parađ – Vojković, Nade Pakasin – Petrić, Tereze Posavec – Dolenec, Mare Puškarić – Petras, Nevenke Rehorović, Nade Švegović – Budaj, Ljerke Tropšek, Kate Vizvari, Zlate Volarič, Biserke Zlatar – Milinković.
Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, autorica izložbe je Helena Kušenić. Ova posebna i nesvakidašnja izložba izložena je u ožujku 2018. u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, povodom 50. godina djelovanja Galerije. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga traje do 26. svibnja 2019.

Đurđica Balog, Žena moli krunicu, 2003., ulje/staklo, foto: Voge arts

Zlata Volarič, On i buket ljepotica, 1978., ulje/platno, foto: Voge arts

Ana Matina, Djevojka, 2.pol.20.st., ulje/staklo, foto: Voge arts