MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba karikatura Ivana Haramije Hansa
828
post-template-default,single,single-post,postid-828,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba karikatura Ivana Haramije Hansa

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, otvorit će se, u srijedu 27. ožujka 2019., s početkom u 19 sati izložba karikatura iz Zbirke karikatura Ivana Haramije Hansa.
Ivan Haramija Hans rođen je u Prelogu, gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, smjer likovni pedagog. Radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u varaždinskom časopisu „Grabancijaš“, a nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu. Objavio je više od 12 000 karikatura. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi karikatura, te je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Bio je urednik humorističkih listova, objavio je pet knjiga karikatura te ilustrirao više knjiga i publikacija. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista. Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja.
Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obitelj Haramija donirala je Zbirku karikatura Ivana Haramije Hansa u prosincu 2017. godine. Djela iz zbirke, izlažu se kroz mjesec travanj, mjesec smijeha, kako bi se izrazilo poštovanje ovom velikom umjetniku. Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature.

Ivan Haramija Hans, Aerodrom, tuš, akvarel, inv.oznaka: MCI856