MUZEJ CROATA INSULANUS | Zima u muzeju
726
post-template-default,single,single-post,postid-726,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zima u muzeju

Zimski program u muzeju započinje godišnjom izložbom koju će organizirati članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Ova vrijedna udruga polako se bliži svojem tridesetom rođendanu, a ove godine svoja djela predstavljaju Vera Lipović, Jelena Kramar, Lea Krušelj, Pavao Ružman, Franjo Ružman, Damir Šalari, Zvonimir Dolenec, Franjo Mustač, Stanko Padarić, Mladen Špoljarić, Stjepan Šarić, Miljenko Kranjčec. Povodom Dana Grada Preloga u muzeju će se održati otvorenje izložbe fotografija Zrinske garde Čakovec i otvorenje izložbe karikatura Ivana Haramije Hansa. Uz izložbe, biti će riječi i o Vodiču kroz stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Kako bi se posjetiteljima olakšao obilazak Muzeja izrađen je Vodič kroz stalni postav, s opisom i sadržajem svih zbirki, kataloškim jedinicama svih izloženih djela u stalom postavu te fotografijama djela. Vodič je preveden na njemački i engleski jezik jer najbrojnija inozemna publika dolazi iz navedenih govornih područja. Osim zbirka izloženih u stalnom postavu spomenute su zbirke koje se čuvaju u čuvaonici muzeja (Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka suvremenih autora, Zbirka fotografija i razglednica). Cilj je izrade Vodiča kroz stalni postav publici predstaviti i promovirati muzej i muzejsku djelatnost te upoznati javnost sa izloženim djelima i onima koji se čuvaju u depou, a pripadaju pojedinima zbirkama muzeja i registrirana su kao kulturno dobro. Inozemnoj publici želi se osigurati čitljiv materijal vezan uz muzej.
Hladne zimske dane, ugrijati će izložba „Toplo je kraj peći“ iz kolekcije Pohižek. Zbirka Pohižek sadrži jedinstvenu kolekciju slika sa motivom peći za ugljen. Tematika seže od proizvodnje peći do ugođaja koji ona pruža u zimskim danima.
U Multimedijalnoj dvorani očekuju vas prizori s Himalaje, povodom otvorenja izložbe fotografija kojom se obilježava 15.godina Planinarskog društva Prelog te promocija knjige „Nebo puno Himalaje“ autora Darka Berljaka.
Tokom školskih praznika, od 7. do 9.siječnja 2019.u 10h u muzeju se održavaju zimske radionice za predškolski i osnovno školski uzrast. Radionice su besplatne, ali je potrebna prijava na facebook ili mail (muzej@prelog.hr).
Na samom početku mjeseca veljače slijedi Noć muzeja, koja ove godine nosi naziv Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Zima u muzeju:

*23. studenog u 18h – otvorenje Godišnje izložbe Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog (izložba traje do 5.prosinca)
*7. prosinca u 15,45 h -program povodom Dana Grada Preloga
– Otvorenje izložbe fotografija Zrinske grade Čakovec
-otvorenje izložbe karikatura Ivana Haramije Hansa (izložbe traju do 12.prosinca)
-promocija Vodiča kroz stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga
*13. prosinca u 18h – otvorenje izložbe “Toplo je kraj peći” iz kolekcije Pohižek (izložba traje do 11.siječnja 2019.)
*14. prosinca u 18h – otvorenje izložbe fotografija povodom 15.godina Planinarskog društva Prelog (izložba traje do 11.siječnja 2019.)
*7.,8., i 9. siječnja 2019. u 10 h – zimske radionice u Muzeju za predškolski i osnovnoškolski uzrast
*1. veljače 2019. u 18 h – Noć muzeja 2019. -Muzeji – inovacije i digitalna budućnost