MUZEJ CROATA INSULANUS | Projekt “Priločki velikani” Književnog kruga Prelog
722
post-template-default,single,single-post,postid-722,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Projekt “Priločki velikani” Književnog kruga Prelog

Budućnost jednog mjesta, jednog naroda svoje početke ima u pisanoj riječi koju su stvarali pojedinici. Književni krug Prelog okuplja upravo takve pojedince, koji svojim pisanim stvaralaštvom nastoje otrgnuti od zaborava ne samo događaje već i riječi kojih danas više nema. Svatko na svoja način. Neki pjesništvom, neki prozom, neki dramskim pismom. Svoje misli i promišljanja stavljaju na papir. Prije njih i prije samog osnutka Udruge postojali su neki drugi čija imena ne smijemo zaboraviti jer su obilježili vrijeme u kojem su živjeli, ali i svojim djelovanjem izašli izvan granica Preloga i Međimurja.

U znak zahvalnosti i na podsjećanje budućim naraštajima na Župnoj crkvi Sv. Jakoba postavljena je Spomen ploča znamenitim Hrvatima priločke župe. Jedan od njih, Kalman Mesarić, dobio je svoje Dane u sklopu projekta Dani Kalmana Mesarića koji provodi Kazališna scena Kalmana Mesairća. Književni krug Prelog će kroz projekt Priločki velikani nastojati obilježiti i prisjetiti se ostalih čija se imena nalaze na toj ploči. Kroz književne večeri, tematska predavanja, edukacije nastojati će se upoznati sugrađane sa ljudima koji su zaslužni za povijest ovoga grada. Ovim projektom Književni krug Prelog želi dati priliku živim ljudima da predstave svoje stvaralaštvo, ali i obilježiti i sjetiti se značajnih imena iz prošlosti.

Ove prve godine obilježit će se 150. obljetnica smrti župnika Stefana Fokya (1789.-1868.), jednog od najaktivnijih župnika u cjelokupnoj povijesti priločke župe. Popravljao je i oslikavao crkve u Prelogu i Cirkovljanu, gradio oltare, a uz to sagradio je i kapelicu Sv. Stjepana na priločkom groblju. Ostalo je, međutim, dugo nepoznato da je Stefan Foky bio i pisac. Godine 1854., u doba kada je Međimurje bilo u sastavu Hrvatske, Foky je u Zagrebu, tiskom Franje Župana, objavio pozamašnu knjigu pod naslovom Prodečtva na vse svetke celoga leta skup složene vu horvatskom jeziku, na svetlost vam dana po Štefanu Foky.

Isto tako obilježit će se 20. obljetnica smrti pjesnika Miroslava Milinovića (1932. – 1998.), koji je najveći dio svog života proživio u Prelogu. Svojim se pjesničkim stvaralaštvom u potpunosti identificirao s Prelogom. Radio je kao nastavnik hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Prelog, a veliki broj njegovih učenika okušalo se u pjesništvu.

Najstariji član Književnog kruga Prelog, Franjo Žeželj Mustak, u sklopu ovog projekta imati će svoju prvu promociju knjige Moja nostalgija. Iako je većinom poznat kao slikar, kroz godine stvaralaštva nastali su i brojni pisani radovi, koje je do sada objavljivao u Zborniku radova članova Književnog kruga Prelog.