MUZEJ CROATA INSULANUS | Moja prva početnica
640
post-template-default,single,single-post,postid-640,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Moja prva početnica

Izložba “Moja prva početnica” prilika je da se podsjetimo važnosti tako prirodne činjenice kao što je materinji jezik ili govor. Zbirka knjiga, prvih slovarica iz čitavog svijeta, u vlasništvu Dokumentacijskog esperantskog centra iz Đurđevca, vrijedan je doprinos širenju spoznaje da svaka kultura počinje s prvim slovima.
Ova izložba nam ukazuje na jezičnu raznolikost svijeta. U svijetu se danas govori oko 7000 jezika s oko 200 različitih pisama. Na ovoj izložbi naći će se i početnice na kašupskom jeziku, kojeg govori tek oko 50.000 ljudi u sjevernoj Poljskoj, ili pak na jeziku dolganskog naroda na dalekom sjeveru Sibira, s jedva 1000 govornika. Uz pomoću ove zbirke početnica zakoračite u veliki šareni svijet naroda, jezika i pisama. Kao nekim čudom, kao na čarobnom sagu, iz Preloga možete odletjeti u daleke krajeve Indije, Sibira, Amazonije ili šume Kanade gdje se govori mikmak, autentični jezik prvobitnih Amerikanaca. Slično su, naime govorili, posljednji Mohikanci. « Moja prva početnica » je izložba posvećena najvažnijim knjigama na svijetu.

Otvorenje izložbe održati će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, 27. travnja 2018. (petak) u 19 sati, u sklopu Sajma cvijeća i 23. Edukativno – muzejske akcije. Izložba je realizirana u suradnji s Dokumentacijskim esperantskim centrom iz Đurđevca.

Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja 2018.