MUZEJ CROATA INSULANUS | Izložba Ivana Haramije Hansa
635
post-template-default,single,single-post,postid-635,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izložba Ivana Haramije Hansa

Dvadeseti puta po redu, u Prelogu izlazi humoristično – satirični list Pikač. Pikač je vjerojatno danas jedini ovakav list u Republici Hrvatskoj, a izlazi od 1939. godine. Promocija će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u utorak 3. travnja, s početkom u 19 sati. Uz promociju Pikača, posjetitelji će moći razgledati i izložbu karikatura Ivana Haramija Hansa, također dugogodišnjeg suradnika Pikača. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja 2018. godine.

 

Ivan Haramija Hans rođen je 28. travnja 1946. u Prelogu, gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, smjer likovni pedagog. Radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi. Bio je urednik humorističkih listova „Pikač“ (1967. i 1968. godine) i „Feferon“ (1981. – 1990. godine). Godine 1980. zaposlio se u Podravci, u Koprivnici, kao organizator kulturnih djelatnosti. U toj je tvrtki ostao raditi sve do umirovljenja. U listu „Podravka“ i povremeno u „Glasu Podravine“, više od 30 godina, objavljivao je karikature. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u varaždinskom časopisu „Grabancijaš“, a nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu. Objavio je više od 12 000 karikatura, a o njegovom radu su pisali najbolji likovni kritičari. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi karikatura, te je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Objavio je pet knjiga karikatura te ilustrirao više knjiga i publikacija. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista. Njegove karikature i smisao za humor oduševljavale su čitatelje listova i posjetitelje izložbi diljem Hrvatske i svijeta. Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature. Za svoj rad primio je preko stotinu nagrada i priznanja. Obitelj Haramija je u prosincu 2017. godine Muzeju Croata insulanus Grada Preloga darovala zbirku karikatura.