MUZEJ CROATA INSULANUS | Za maslenku, dojaču i klopotec čulo se i preko granice!
531
post-template-default,single,single-post,postid-531,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Za maslenku, dojaču i klopotec čulo se i preko granice!

Etno radionice u Muzeju Croata inuslanus Grada Preloga, koje su trajale tokom mjeseca listopada i studenog, privukle su brojne međimurske osnovne škole. Pridružila nam se čak i škola iz susjedne Mađarske, iz mjesta Serdahel. Na radionicama je sudjelovalo preko 200 učenika.

Edukativno – kreativna radionica odvijala se ispred scenografije koju je izradila Rusa Trajkova, akad. grafički dizajner. Na scenografiji su u međimurskoj hiži u grafičkom obliku prikazani predmeti s izložbe Etno, koji se prezentiraju i uživo. Grupe polaznika imale su prilike upoznati predmete poput maslenke za izradu maslaca, mužara za usitnjavanje orašastih plodova, tradicijskih drvenih igračaka poput klopoteca, tački, konjića, vlaka i drugo. U daljnjem kreativnom dijelu polaznici su svoje znanje i doživljaje prenijeli na papir, a njihova dijela će biti izložena u muzeju.

Cilj radionica je polaznicima predstaviti predmete kojima su se služili naši preci, upoznati ih s lokalnim nazivima pojedinih predmeta poput trenfusa, zajca, gledanjke, vandleka, tancara i sl. Radionicom su se polaznici upoznali s dijelom prošlosti ruralnog zavičaja te se želi razviti svijest o bogatstvu kulturne baštine, vrijednosti i raznovrsnosti predmeta iz prošlosti.

Radionice se nakon prosinca 2017. godine, nastavljaju 2018. godine, tokom trajanja školske godine (od veljače do svibnja, od rujna do prosinca 2018. godine).