MUZEJ CROATA INSULANUS | Devedeset godina Seljačke sloge Prelog
527
post-template-default,single,single-post,postid-527,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Devedeset godina Seljačke sloge Prelog

Prigodnom izložbom, u petak 01.12.2017. u 18 sati, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga te prigodnim programom, dan kasnije, 02.12.2017. u 19,30 sati, u Domu kulture Grada Preloga, svojih devet desetljeća rada, obilježit će članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga.

Kulturna društva i udruge tradicionalno imaju nezaobilaznu ulogu u društvenom životu Preloga. Kako je zapisao akademik Vinko Žganec, Prelog je jedan od najvažnijih izvorišta narodnoga stvaralaštva, a ovdašnja kulturna društva i grupe istinski su čuvari te baštine i ambasadori njezine prezentacije u zemlji i svijetu. Kao sastavni dio seljačkog pokreta braće Radić, Ogranak seljačke sloge osnovan je u Prelogu 1927. godine. Izložba donosi mali uvid u devedeset godina rada ovoga društva na čiju je povijest Prelog posebno ponosan.

Prigodnim programom članovi Kulturne udruge Seljačka sloga, zajedno sa svojim gostima, proslavit će u subotu navečer, na pozornici Doma kulture, 90 godina svog postojanja. Tijekom tih devedeset godina priločki je Ogranak Seljačke sloge postao jedno od najpoznatijih kulturno – umjetničkih društava ne samo u Međimurju, nego u i u Hrvatskoj. Na proslavi će nastupiti i nekadašnji članovi društva, koji su se pripremali za nastup za ovu posebnu prigodu, prisjećajući se dana kada su sa Seljačkom slogom iz Preloga proputovali cijelu Hrvatsku.

Izložba se može razgledati do 12.siječnja 2018. godine (izuzev božićnih i novogodišnjih blagdana).

     foto: Studio Vipro