MUZEJ CROATA INSULANUS | Obilježavanje Dana starijih osoba
508
post-template-default,single,single-post,postid-508,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Obilježavanje Dana starijih osoba

Korisnici Doma za starije i nemoćne Mesmar posjetili su Muzej Croata insulanus uoči Međunarodnog dana starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada.

U muzeju su uz ugodno druženje i razgovor o umjetnosti i kulturnoj baštini Međimurja, prisustvovali radionici na kojoj su iskušali slikanje na poleđini podloge za slikanje (poput tehnike ulja na staklu u kojoj se primjenjuje slikanje na poleđini stakla), dok su motiv mogli vidjeti kroz prozor, a nezaobilazan je u baroknoj baštini Međimurja – crkva sv. Jakoba u Prelogu. Drugi motiv pronašli su u slikama Ivana Rabuzina, divovske cvijetove i malene romantične kućice zagorskoga bregovitog kraja. Umjesto stakla slikalo se na prozirnim folijama koje je muzeju donirala Srednja škola Prelog.