MUZEJ CROATA INSULANUS | Nikad ispričana priča o jednom putovanju
500
post-template-default,single,single-post,postid-500,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nikad ispričana priča o jednom putovanju

Izložbom „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga predstavila se umjetnica Lidija Jelena Jurčec. Na otvorenju izložbe je govorila kustosica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak. Predstavila se i autorica Lidija Jelena Jurčec, dok je o njezinom radu govorio je Ivica Krajačić. Otvorenje je glazbom na gitari obogatio Kristijan Čurila.

Autorica nas svojim slikarskim putovanjem uvodi u šarolikost tema koje odabire. Okupira ju svijet oko nas, kao primjerice ciklus „Frajle“ iz kojeg je za ovu izložbu izabrala nekoliko djela, ali nam predstavlja i izvanjski svijet, nevidljiv našem oku poput anđela. Zanimljivo je da bez obzira na temu, u njenom izrazito figuralnom slikarstvu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom. Ne mari za portretizam već sve potrebno pronalazi u slikarskoj paleti. Veliki akcent stavlja na kolorit te cikluse slika kroji odabranim tonovima, tako na biblijskim motivima pronalazimo zemljane, oker i plave tonove, dok su anđeli ponajviše obojeni plavo i narančasto. Na putovanju s djelima iz njezina opusa, autorica nas je povela vrlo odrješito što nam pokazuje namazom boje i potezima kista. Platna ne pokrivaju samo blagi lazurni slojevi već čvrsti, pastuozni i reljefni. Kad se pogled skloni s figuralike, ostaju slova koja podsjećaju na pečate u putovnicama koji sadrže imena države, mjesta, datum i slično. Slova na slikama Lidije Jurčec ne govore o konkretnom mjestu gdje je putovala već su ona slučajna. U svojim djelima koristi kolaž, novine, karton kako bi dala poseban dojam neopterećenosti jednom temom i jednom slikarskom tehnikom. Na ovom putovanju zaplovit ćemo jedrilicom s visokim jedrom kroz vjetar koji nam je šarenilom boja zapuhala Lidija Jurčec.

Izložba ostaje otvorena do 10. studenog 2017. godine.